D2 obtained planning permission for this modern contemporary five bedroom home in the west end of Edinburgh located within a secluded site in an established nature conservation area. The proposed dwelling also straddled a green belt boundary line which essentially resulted in half of the accommodation being located within the green belt and half outwith.

The dwelling was designed to take into consideration and maximise the use of the principle features on offer within the site, most notably to maximise the south easterly views from the living spaces within the house to the Water of Leith.

The proposed ground floor layout incorporated a new accessible entrance to the West side of the property accessed from the driveway and parking area for ease of access by all users including the Disabled. The access lead into a glazed atrium that formed a feature link between the two main wings of the building. 

The main Living space was located within the easterly section of the south wing of the property at Ground Floor level to invite as much natural daylight into the space as possible. This wing took the form of an open plan Kitchen, Dining and Living space. 

The north wing of the building housed a Bedroom and Sanitary accommodation on each floor. The Bedrooms were located within the easterly section of the wing not only to utilise the southern aspect and invite as much natural daylight into these rooms as possible but also to maintain an increased level of private amenity. This also took full advantage of the views on offer to the south east of the property down the Garden to the Water of Leith. A further three proposed Bedrooms were located to the first floor level spread across the south wing in its entirety, each of which had an En-suite facility. The Master Bedroom was located within the easterly section of the south wing at first floor level and this incorporated a balcony space. The property also boasted an in house cinema and double garage.   

Lanark Road Edinburgh